Owlee en Decathlon binden samen de strijd aan tegen de fietsdiefstallenplaag en het doorverkopen van gestolen fietsen.
Wie na 30 juni 2021 een fiets kocht bij Decathlon, kan die nu gratis koppelen aan zijn identiteitsgegevens en bij diefstal sneller laten identificeren via de mobiele app van Owlee. Dankzij die registratie zal de teruggave van de fiets door de politie een pak sneller en vlotter verlopen.
Jaarlijks krijgt de politie zo'n 35.000 à 40.000 aangiftes binnen over gestolen fietsen, maar algemeen wordt aangenomen dat zo'n 65 procent van de slachtoffers de politie niet inschakelt wat betekent dat er naar schatting 100.000 fietsen elk jaar gestolen worden.
Om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen fietsdiefstallen en het helen van gestolen fietsen slaan Decathlon en Owlee, een app die je als fietser onder meer veilige trajecten en fietsparkeerplaatsen toont, de handen in elkaar.
Voortaan kunnen Belgische Decathlonklanten hun fietsen gratis registreren via de community applicatie voor fietsers Owlee, geïnspireerd op de wettelijke verplichting voor fietsregistraties in buurland Frankrijk.
Decathlon: erkende fietsmarkeerder bij onze zuiderburen
Sinds vorige zomer is namelijk iedereen in Frankrijk wettelijk verplicht zijn of haar fiets te registreren op basis van de persoonsgegevens. In ons land is zo'n verplichting nog niet aan de orde, maar de federale overheid heeft de oprichting van een nationaal fietsregister wel als een van haar speerpunten in het BeCyclist-plan opgenomen.
Recent kondigde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet ook aan dat de politie een prioriteit moet maken van fietsdiefstallen en voor een nationaal gestandaardiseerd registratiesysteem.
Anticiperend op de mogelijk toekomstige richtlijnen van de andere EU-lidstaten naar analogie met Frankrijk waar Decathlon één van de zeven erkende fietsmarkeerders is, heeft Decathlon daarom besloten om vanaf eind juni 2021 voor al zijn in Europa geproduceerde B'twin-fietsen (met uitzondering van de 14" en 16" fietsen) een geïntegreerde, niet verwijderbare identificatie standaard te voorzien, met inbegrip van een unieke code die op de fiets is aangebracht.
Elk land waar Decathlon actief is kan hierdoor - volgens de eigen nationale wettelijke richtlijnen - de identificatie mogelijk maken via een zelf gekozen of nationaal opgelegde gebruikersinterface, en dat laatste is de reden waarom Decathlon in ons land nu een partnership met Owlee aangaat.
"Duizenden fietsen worden jaarlijks her en der aangetroffen waarna ze maanden in een opslagruimte bij de politiediensten staan alvorens daarna afgestaan te worden zonder dat de eigenaar zich ooit meldt of teruggevonden wordt. Met onze applicatie willen we deze situaties vermijden, net zoals projecten als MyBike en VeloPass binnen het ecosysteem van fietsdiefstallenpreventie.
Binnen de Owlee applicatie vinden fietsers naast de registratiemodule voor hun Decathlonfiets ook veilige trajecten en fietsparkeerplaatsen, maar kunnen ze ook onmiddellijk en eenvoudig vanop de locatie van de diefstal het misdrijf signaleren in onze database en aan andere fietsers.
Daarnaast kunnen ze via Owlee een verzekering regelen en binnenkort ook een fietspechverhelpingsdienst ter plaatse roepen én een onderhoud voor hun geliefde tweewieler inplannen met hun fietshersteller."
Erwan Segalen, mede-oprichter van Owlee
Owlee: op elk moment veiligheid voor fietsers
Na de verzekeraar Qover en de parkeerexploitant BePark, blijft de Brusselse start-up Owlee, geïncubeerd door Start'It @KBC, door deze samenwerking met Decathlon zijn ecosysteem uitbreiden met het oog op het beveiligen en vergemakkelijken van de verplaatsingen van fietsers voor, tijdens en na hun verplaatsingen binnen één enkele totaaloplossing voor de fietscommunity.
"Het opstarten van deze samenwerking met Decathlon is uiterst positief voor zowel het publiek als de actoren die betrokken zijn bij de strijd tegen fietsendiefstal. Voor Decathlon-klanten: wij bieden hun een reële kans om hun gestolen fiets door de politie te laten terughalen en gratis aan hen terug te bezorgen.
De autoriteiten kunnen nu per e-mail contact opnemen met Decathlon of Owlee op recover@owlee.bike, met vermelding van het unieke identificatienummer van de fiets, om de laatst geregistreerde eigenaar te achterhalen. Voor Owlee is dit een geweldige kans om ons aanbod van nuttige diensten voor fietsers uit te breiden en tegelijk meer zichtbaarheid te krijgen."
Erwan Segalen, mede-oprichter van Owlee
"Als een van de zeven door de Franse regering erkende exploitanten, en met een sterke aanwezigheid in 21 landen in Europa, wil Decathlon deze markeringsdienst intern aanbieden aan al onze buurlanden die nog geen wettelijke verplichting hebben.
Het doel is de kans op teruggave van door de politie gevonden gestolen fietsen te vergroten en te werken aan standaardisering van de opsporings- en teruggaveprocedures op Europese schaal.
Het complementaire karakter van de aangeboden diensten en het delen van gemeenschappelijke waarden met de start-up Owlee is voor ons een fantastische kans om samen op een meer internationale schaal te versnellen ten dienste van onze klanten en de Owlee-gebruikers. We starten dit project samen voor België met de ambitie dat andere landen op termijn kunnen aansluiten."
Loïc Lammertyn, Cycle Identification Leader bij Decathlon United